Przechowywanie żywności :)

Przechowywanie żywności:

  1. produkty suche takie jak mąka, kasza, ryż, makaron, cukier, groch, fasola trzymaj w szczelnie zamkniętych pojemnikach szklanych lub plastikowych (zwróć uwagę przy zakupie takich pojemników czy mają atest pozwalający na styczność materiału z jedzeniem- symbol widelec z kieliszkiem)
  2. Produkty suche oprócz mąki można przechowywać około 1 roku
  3. produkty suche powinny być ukryte przed światłem słonecznym, najlepiej je trzymać w ciemnym miejscu
  4. świeże mięso, ryby przechowuj w temp. 2-4*C
  5. mięso i ryby można zamrażać
  6. wszystkie artykuły spożywcze znajdujące się w lodówce powinny być zawinięte w folię spożywczą lub znajdować się w pojemnikach szczelnie zamykanych.Dzięki zakryciu artykułów spożywczych folią nie mieszają się zapachy poszczególnych produktów
  7. jeżeli chcesz aby zioła zachowały dłużej swoją świeżość, zawiń je w wilgotną ściereczkę, włóż do foliowego worka i schowaj do lodówki na sam spód
  8. suche przyprawy papryka, goździki, liść laurowy, ziele angielskie itp. przechowuj w szklanych słoiczkach z zamknięciem, bez dostępu światła i powietrza
About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s